piektdiena, 2014. gada 28. februāris

PLASMATELERID, LCD-TELERID, LED-TELERID – MILLIST TELERIT HANKIDA?


Kaasaegsete telerite multifunktsionaalsus
Tehnikapoed täna ei paku enam kineskooptelereid, nende asemel on võimalik osta erinevaid lameekraantelereid.  Väga hea pildikvaliteet, erineva suuruse ja disainiga telerid ning täiendavad funktsioonid teleri kasutamiseks – need on omadused, mida kaasaegsete telerite puhul võib iseenesestmõistetavaks pidada.
Teleri ekraani suurus on seotud teleri ja vaataja vahelise vahemaaga
Teleri valimisel on kõige olulisemaks asjaks see, kui kaugel on vaatajad telerist. Vaatamiskauguse puhul mängib rolli ka pildikvaliteet. Mida lühem on vaataja ja teleri vaheline vahemaa, seda väiksem võib olla ka teleri ekraani diagonaal. Vahemaa võib olla aga lühem, kui telesignaali kvaliteet on veatu. Reeglina võib arvestada, et vaatamiskaugus peab olema rohkem kui 2,5 ekraanidiagonaali, kuid hea pildikvaliteedi korral piisab 1,5 ekraanidiagonaalist.
Selge pilt!
Signaali kvaliteet sõltub suures ulatuses sellest, kas tegu on LCD-, LED- või plasmateleriga. Kõik nimetatud seadmed on lameekraanseadmed, kuid neis kasutatud ekraani tehnoloogia mõjutab seda, kui hea on kontrastsus ja sujuv on liikumine ning kui palju teler voolu tarbib.
Kõige hinnatumaks teleriks peetakse plasmatelerit tänu selle suurepärasele värvi- ja liikumisedastusele. Selline teler on aga kõige kulukam ülalpidamise poolest LED-teler ehk LCD-teler LED-lampidega pakub head pildikvaliteeti ja tänu LED-tehnoloogiale on seadme energiatarve väike. Õhukeste telerite hulgas on LCD-telerid kõige soodsamad, kuna LED-tehnoloogia tänu oma säästlikkusele on LCD-tehnoloogiat selja taha jätmas.
Pildikvaliteedist rääkides tuleb tähelepanu pöörata ka kaadrisagedusele ning resolutsioonile. Kaadrivahetussagedust väljendatakse hertsides (Hz) ja mida suurem see näitaja on, seda sujuvam on kiire liikumise edastamine. Turul saadaolevate telerite puhul on 100–200 Hz väga heaks ning 50 Hz keskpäraseks parameetriks. Teleri resolutsioon võib olla kas HD-ready (720 p) või Full-HD (1080 p). Full-HD resolutsioon on soovitatav kõrglahutusega meelelahutuse (Blu-Ray kettale salvestatud või HD-kanali edastatava sisu) vaatamiseks. 
Teler kui interjööri täiendus
Ekraani suurus on moodsatel teleritel 19'' kuni 60''.  Ekraani diagonaali valikul tasub mõelda vaatamiskauguse peale. 
Spetsiaalsele lauale või kapile paigutamise asemel on tänapäeval võimalik teler ka erikinnitusega seinale riputada. Lai või kitsas raam, eri värvi raamid – moodsate telerite puhul on ka neid disainielemente võimalik valida.
Teleri lisavõimaluse
Reeglina on võimalik moodsaid telereid kasutada ka muuks kui vaid teleülekannete vaatamiseks. Peamisteks sellisteks võimalusteks on multimeedia salvestamine ja taasesitus, 3D-funktsioon, Smart TV ja veebibrauseri olemasolu.
Smart TV platvorm annab teleri kasutajale juurdepääsu teatavatele veebirakendustele, nagu YouTube, Facebook, Skype jt. Veebibrauseri olemasolu võimaldab teleri vahendusel sirvida kõiki veebilehti. 
3D-funktsionaalsus pakub võimaluse nautida erinevaid 3D-filme ja -mänge. 3D-funktsiooni ekspluateerimiseks on vajalik juurde muretseda 3D-prillid. 
Teleri multimeediafunktsiooni abil saab kasutada telerit erinevate meediafailide taasesitamiseks. Lisaks võib olla ka võimalus salvestada saateid välisseadmele.  
Teleri ühilduvus
Teleri puhul tasub veenduda, et seadmel on olemas vajalikud ühenduse muude vajalike seadmetega ühendamiseks, nt vajalikul hulgal USB-porte jne.
Külasta veebipoodi 1a.ee
Veebipood 1a.ee müüb erinevate tootjate telereid (Philips, Samsung, LG jt) ja teleritarvikuid. Veebipoes 1a.ee saab valida telereid nende. 
Veebipoe 1a.ee toote tutvuste lehe kaudu saab esitada küsimusi toote kohta ning ostu soovi korral on võimalik saada teavet ka järelmaksuga ostmise kohta.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru