piektdiena, 2014. gada 28. februāris

MILLIST PESUMASINAT JA KUIVATIT VALIDA?


pesumasinad
Kodutehnika hulgas üheks keerukamaks seadmeks peetakse tänapäeval pesumasinat. Pesumasin peab koduga kokku sobima - nii mõõtmete, mahu, vajaduste kui ka vastupidavuse poolest.
Pesumasin on tavaliselt investeering aastateks kui mitte aastakümneteks, seega kodu-pere vajadused on mõistlik enne uue seadme ostmist läbi mõelda. 
Kas luuk või aken?
Kõige märgatavamaks erinevuseks pesumasinate puhul on asjaolu, kas nad on eestlaetavad või pealtlaetavad. Eestlaetavat masinat pooldatakse, kui seadme jaoks kodus ruumi jagub ja kui seadme pealispinda kavatsetakse kasutada, nt kuivati jaoks. Pealtlaetava masina eelisteks peetakse kitsamat konstruktsiooni ja paremini kinnitatud trumlit. 
Kokkuvõtteks võiks öelda, et pealt- või eestlaetava masina valimise aluseks tuleks võtta selle koha suurus, kuhu pesumasin paigutatakse. Arvestada tuleb masina sügavust ja kõrgust. Tavaliselt on masina sügavus vahemikus 33-65 cm ja kõrgus keskmiselt 85 cm. Kui ruum ei sea piiranguid masinale, siis võib lähtuda puhtalt sellest, kas eelistatakse pealt või eest laadimist.
Mõlemat tüüpi trumli juurdepääsuga pesumasinaid on olemas ka väiksemates mõõtmetes, aga sellisel juhul on ka seadmete hinnad kallimad.
Mis pesu, kui tihti ja palju pestakse?
Kui ruumi küsimus on läbi mõeldud, on kord pesupesemise vajaduste hindamise juures ehk täpsemalt, mis riideid, kui tihti ja millises koguses pesumasinaga pestaks. 
Sellega seonduvalt tasub uut pesumasinat hankides võtta hetk, et hinnata, millised on eespool osutatud vajadused pikemas perspektiivis. Üldjuhul arvestatakse pesumasina elueaks vähemalt kümme aastat - selle aja jooksul võivad pesupesemisvajadused muutuda. 
Väike või suur pesumasin?
Pesumasina maksimaalseks täitekoguseks võib olla 3-9 kg pesu. Mida väiksemad on vajadused, seda piiratum võib ka pesumasina mahutavus olla. Väikeseks pesumasinaks loetakse 3-5 kg pesu mahutav seade, mis on piisav 2-liikmelise pere või väikeste pesukoguste pesemise vajaduse rahuldamiseks. Kui pesumasinat kasutatakse ka muude suuremate esemete pesemiseks, siis tasub hinnata, kas need väiksesse pesumasinasse sisse mahuvad, st nii luugist sisse kui ka trumlisse sisse. Suuremateks masinateks, mis sobivad näiteks mitmeliikmelisele perele, peetakse alates 6 kg pesu mahutavast seadmest. Kui pesumasinat kasutatakse ka muude suuremate esemete pesuks (nt tekid, vaibad jne), siis tasub selgitada, kas need väiksesse pesumasinasse sisse mahuvad, st nii luugist sisse kui ka trumlisse sisse. 
Erinevad programmid pesemiseks ja loputamiseks
Üldjuhul soovitatakse masin võimalikult täis laadida, et mitte liigselt kulutada energiat ja vett. Väiksemate koguste pesemise korral on mõnede pesumasinate puhul võimalik valida ka väiksema ressursikuluga programme (nt kiirprogramm kergemini määrdunud riiete jaoks, 1/2 programmi). Pesuprogramme võib olla pesumasinal erinevaid (kokku nt 8-19) - tasub mõelda, mis programme ilmtingimata vajatakse (nt allergikute jaoks on oluline kasutada lisaloputust, eelpesu eriti määrdunud riiete pesemiseks, kiirprogramm vähemäärdunud riiete jaoks, õrna pesu ja eritekstiilide pesemiseks mõeldud programmid jne). 
Moodsatel pesumasinatel võib olla ühtlasi ka mitmeid loputusvõimalusi.
Keskmiselt arvestatakse, et üheks tsükliks kasutab masin 50 liitrit vett, milles 40 liitrit kulub loputamiseks. Tavaliselt hõlmab loputamine 3-5 vee vahetust ning iga loputuse järel toimub tsentrifuugimine. Mõnedel pesumasinatel on võimalik aga loputuse kordi suurendada kuni 7 korrani (sellisel juhul on ka kasutatud vee hulk suurem). Järelloputust võib vaja olla pehme vee, õrna pesu või allergikute pesu pesemise korral.
Kus ja kuidas kuivatada?
Kodused kuivatamise võimalused määravad, kui võimas peaks olema pesumasina tsentrifuugimissuutlikkus või kas on vaja eraldi kuivatit.
Võimalikult kuiva pesu saamiseks oleks hea, kui tsentrifuugimisvõimsus oleks ligikaudu 1000 pööret/minutis. Turul saadaolevate masinate vastav näitaja on tavaliselt 800-1600 pööret/minutis. 

Pesumasina ja kuivati säästlikkus
Kodumasinate (sh pesumasinate) energiatõhusus on tänapäeval oluliseks teemaks nii riiklikult kui ka rahvusvaheliselt ning seda valdkonda reguleeritakse Euroopa Liidu tasandil. Pesumasinate energiatõhususe klassid põhinevad sellel, kui palju kulutab pesumasin energiat täislaetud masinatäie puuvillase pesu pesemiseks, kui sihttemperatuuriks 60 °C ja pesemiseks kasutatakse külma vett temperatuuriga 15 °C. 
Energiatõhususe klasse väljendatakse tähtedega A-G, kus A tähistab head tõhusust ja G kehva tõhususe näitajaks. Kuna kaasaegsete pesumasinate energiatõhususe valdkonnas on toimunud palju arenguid, on lisatud klassid A+++, A++ ja A+ eriti hea tõhususe tähistamiseks. Katsed on näidanud, et hea tõhususega pesumasin (A) võib kulutada peaaegu 2 korda rohkem elektrit kui väga hea tõhususega pesumasin (A+++).
Lisaks energiatõhususklassidele on sarnased tõhususklassid kasutusel ka pesemistulemuse ja kuivatamise jaoks. Nende tähistamiseks kasutatakse samuti tähti A-G.
Masina pesemistulemuse puhul on väga tõhusate ja tõhusate tulemuste vahel raske pelgalt peale vaadates vahet teha.
ELi direktiiviga on sätestatud ühtlasi, et pesumasina kohta tuleb esitada selle tehnilises spetsifikatsioonis kirjeldus, kui palju energiat ja vett seade kulutab aastas (teatud arvu pesutsüklite kohta teatud pesuprogrammi puhul).
Kaasaegsete masinatega on võimalik säästlikult pesu pesta, kui kasutada madalaid pesutemperatuure, nt teatud masinatega saab pesta 20 °C temperatuuriga ja pesu tulemuslikkus tagatakse eelleotamisega.
Pesumasina töö määramine
Programmide valik võib toimuda kas vastavat nuppu keerates või elektroonilise või puutetundliku juhtpaneeli kaudu valikut tehes. Olenemata, mis tehnoloogiat on kasutatud masina seadistamiseks, tasub kasutajal enda jaoks selgeks teha, kui lihtne on emma-kumma süsteemiga hakkama saada (programmi sätete määramine ja nende korrigeerimine, võimalike tõrgete selgitamine ja nende kõrvaldamine, erifunktsioonide kasutamine (nt taimer, tsentrifuugimise suurendamine või välja lülitamine). 
Nutikad pesumasinad
Uue tehnoloogia pesumasina mudelid pakuvad kasutajale järgmiseid lisavõimalusi:
- pesuaine automaatne kasutamine, mis tähendab, et pesumasinasse pannakse korraga suuremas koguses pesupulbrit ja masin ise mõõdab sealt vajaliku koguse; 
- auru kasutamine pesemisel ja kuivatamisel, mis aitab paremini pesu puhtaks saada ja sirgemaks kuivatada;
- mootori kinnitamine trumli külge veorihma kasutamise asemel - kuna trumli veorihmad amortiseeruvad aja jooksul ning hakkavad tekitama olukorda, kus masin muutub tsentrifuugimisel häälekamaks, siis veorihmata lahendusi võib pidada pikemaealisemateks ja vaiksemateks konstruktsioonilisteks lahendusteks;
- ajaseadesüsteem ja viitstardifunktsioon võimaldavad tarbijal seada masina tööaja enda plaanidega paremini kokkusobivaks - lühendada tsükli kestust või seada tsükli algusaeg soodsama energiahinna perioodile;
- täiendavalt võib veel olla eestlaetava pesumasina luugi blokeerimine, automaatne vee sisselaske süsteem, lekkekaitsesüsteem, vahukontroll, mürasummutus.
Hooldusteenused
Pesumasin vajab hooldust nagu iga muu seade - tasub uurida järgi, kas garantii kehtib kogu seadmele või selle mõnele osale, kuidas pääseb ligi erinevatele masina osadele, kus asuvad erinevad filtrid ja kui tihti neid tuleb puhastada ning kuidas pesumasina eest hoolitseda nii, et selle eluiga oleks piisavalt pikk. Pesumasina ehituslikust seisukohast on mõtet pöörata tähelepanu sellele, mis materjalist on veepaak, st kas see on plastist, emailitud või roostevabast terasest. 
Pesumasinate hinnad tavaliselt peegeldavad nii tootja nime, säästlikkussuutlikkust, väiksemõõtmelisust kui ka lisavarustuse (eriprogrammide, funktsioonide) olemasolu. Masinat hankides tasub korraks mõelda ka sellele, et kui peaks tekkima seadme rike, siis kas Eestis on olemas tootja esindaja, kuhu pöörduda rikke kõrvaldamiseks (nii garantii ajal kui ka pärast seda), ja kui kulukaks võiksid hilisemad remonditööd osutuda.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru