trešdiena, 2015. gada 15. aprīlis

KUIDAS TAHVELARVUTIT OSTA?

Lauaarvutile ja sülearvutile lisaks on tänapäeval üheks levinud valikuvariandiks veel ka tahvelarvuti. Erinevate loovülesannete täitmiseks tahvelarvuti laua- ja sülearvutile suurt konkurentsi ei paku, kuid muude kui tööülesannete täitmiseks sobib tahvelarvuti oma kerge kaalu ja väikeste mõõtmete poolest suurepäraselt.
Ekraani mõõtmed, riistvara, operatsioonisüsteem ja ühendused on peamisteks tahvelarvutit iseloomustavateks elementideks.
Tahvelarvutid võib jagada operatsioonisüsteemi alusel järgmiselt: Apple'i iOS, Google'i Android ja Microsofti Windows operatsioonisüsteemil põhinevad seadmed. Apple'i iOSi rakendatakse vaid Apple'i iPadi-seeria tahvelarvutites. Google'i operatsioonisüsteem on avatud ja seega on Androidi rakendamine rohkem levinud (mh Samsung, HP, Asus, Acer jt). Windowsi operatsioonisüsteem on uuem ning selle kasutus ei ole veel laialt levinud (mh Microsoft, kuid ka Dell, Asus, Samsung jt). Kes soovib leida tahvelarvutit, millega saab ka töötada, siis tasub meeles pidada, et operatsioonisüsteemiga Windows 8 varustatud tahvelarvutid on sama võimekad kui personaalarvutid. Windows 8-ga töötavad tahvelarvutid on suuremad ja nendega kaasneb kõrgem müratase; töötamise jaoks on soovitatav kasutada lisaks ka hiirt ja klaviatuuri.
See milliseid rakendusi on võimalik seadmesse laadida, sõltub operatsioonisüsteemist. Apple'i iPadi jaoks pakutakse suures valikus mitmesuguseid rakendusi, kuid reeglina tuleb nende eest eraldi maksta. Androidi operatsioonisüsteemiga seadmete jaoks on olemas täiesti arvestatav Androidi rakenduste turg. Androidi rakenduste valik võib Apple'i rakenduste valikule veidi alla jääda, kuid see-eest on tasuta rakenduste valik vägagi suur. Windowsi operatsioonisüsteemi rakenduste valik on praegu veel väheldane.
Kaamera, mälu, protsessor – need on peamisteks elementideks, millele tahvelarvuti riistvara puhul tähelepanu pöörata. Mida võimsama protsessoriga on tegu, seda kiiremini suudab tahvelarvuti erinevaid rakendusi käitada ja seda paremini hea kvaliteediga sisu taasesitada. Suure jõudlusega tahvelarvutiga paratamatult kaasnevad suurem energiakulu ning kallim hind. Turul on ajapikku ülekaalu saamas tahvelarvutid, mille protsessor on mitmetuumaline ning mille võimsus on üle 1 GB. Tahvelarvuti operatiivmälumaht võib olla vahemikus 512 MBst kuni 2 GBni, kusjuures 1 GB võib pidada minimaalseks nõudlikemate kasutajate jaoks. Seadmel võib olla kaks kaamerat – eesmine ja tagumine. Eesmine on üldjuhul lihtsam (0,3–2,2 megapikslit) ja seda saab kasutada nii pildistamiseks kui ka videokõnede jaoks. Tagumine on võimsam (2–8 megapikslit) ning see on peamiseks pildistamise ja videote filmimise vahendiks. Turult võib leida ka ainult tagumise kaameraga või kaamerateta tahvelarvuteid.
Tahvelarvuti ekraani mõõtmed vahelduvad 7 tollist kuni 10,1 tollini. Suurema ekraaniga seadmest on muidugi lihtsam sisu tarbida. Siin tuleb aga arvestada kaasaskantavuse mugavust ning ka energiakulu, kuna suuremate mõõtmetega tahvelarvuti võtab rohkem ruumi ning selle toitevajadus on suurem.
Püsimälumaht võib seadmete puhul olla väga erinev, 4 kuni 64 GBni. Mälumahu suurendamiseks on võimalik kasutada Micro-SD-kaarti.
Tahvelarvuti puhul oleks ka väga hea, et saaks luua juhtmevabasid ühendusi (3G, WiFi, NFC, Bluetooth) ning oleks olemas vajalikud USB- ja HDMI-pordid.
Veebipoes 1a.ee on pakkuda mitmete erinevate tootjate, nagu Samsung, Acer jt, tahvelarvuteid.
Veebipoest 1a.ee saab tahvelarvuteid valida järgmiste näitajate järgi:
- tootja,
- ekraani mõõtmed ja eraldusvõime,
- operatsioonisüsteem, protsessor ja selle tuumad,
- sisseehitatud mälu ja operatiivmälu maht,
- kaamera ja lisavõimalused.
Veebipood 1a.ee pakub ka järelmaksuvõimalust ning võimalust esitada küsimusi toodete kohta.
Siit leiad veel infot-   http://www.1a.ee/arvutitehnika/tahvelarvutid

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru