sestdiena, 2015. gada 7. februāris

KUIDAS OSTA PESUMASINAT?

Koduseadmete hulgas on pesumasin selliseks, mille valimine-ostmine nõuab eeltööd ja süvenemist. Pesumasin peab koduga kokku sobima - nii mõõtmete, mahu, vajaduste kui ka vastupidavuse poolest.
Kui tundub, et erinevaid üksikasju, mille peale mõelda, on palju, siis igaüks neist pakub tarbijale võimalust säästmiseks. Enne masina soetamist tasub mõelda, millised on pesu pesemise puhul kõige olulisemad vajadused.

Laadimine eest või pealt
Pesumasinad jagunevad laias laastus kaheks nende täiteava asukoha põhjal - kas täitmine käib eest või pealt. Pealtlaetavat pesumasinat hinnatakse ehituselt teataval määral stabiilsemaks (trumli mitmekülgsema toestusega seonduvalt), eestlaetavat masinat saab aga kergemini paigutada kappi või saab selle pealmist pinda kasutada ära (nt kuivati paigutamiseks).
Valik pealt- või eestlaetava masina vahel sisuliselt sõltub sellest, kui palju ruumi kodus seadme paigutamiseks on. Arvesse tuleb võtta masina sügavust ja kõrgust. Reeglina on masina sügavuseks 33-65 cm ja kõrgus keskmiselt 85 cm. Kui ala, kuhu on kavandatud masinat paigutada, ei sea piiranguid masinale, siis võib aluseks võtta selle, kas eelistatakse pealt või eest laadimist.
Mõlemat tüüpi trumli juurdepääsuga pesumasinaid on olemas ka kitsamates mõõtmetes, aga sellisel juhul on ka seadmete hinnad kallimad.
Pesumasin olemasolevate ja tulevaste vajaduste katmiseks
Pesumasina valikul on eest- ja pealtlaadimisega samaväärseks aspektiks ka see, kui suures koguses, mida ja kui tihti pestakse ning millised on kuivatusvõimalused.
Siinkohal tasub uut masinat hankides võtta aega ka selleks, et hinnata, millised on eespool viidatud vajadused pikemas perspektiivis. Üldiselt hinnatakse pesumasina tööeaks vähemalt 10 aastat - selle aja jooksul võivad pesupesemisvajadused muutuda.
Suur või väike pesumasin?
Pesumasinate trumli mahutavus on vahemikus 2,5-9 kg. Väikse pesumasina suurus jääb 2,5-5 kg kanti ja suure masina mahutavus algab 5 kg-st. Tavaliselt väiksest masinast piisab kuni kaheinimese pesupesemisvajaduste katmiseks või väikeses koguses pesu pesemiseks. Kui pesumasinat kasutatakse ka muude suuremate esemete pesuks (nt tekid, vaibad jne), siis tasub selgitada, kas need väiksesse pesumasinasse sisse mahuvad, st nii luugist sisse kui ka trumlisse sisse.
Programmide valik
Tavaliselt soovitatakse pesumasin võimalikult täis panna, et mitte kulutada liigselt energiat ja vett. Piiratud koguste pesemise korral on mõnede masinate puhul võimalik valida ka väiksema ressursikuluga pesuprogramme (nt kiirprogramm kergemini määrdunud riiete jaoks, 1/2 programmi). Pesuprogramme võib olla masinal erinevaid (kokku nt 8-19) - tasub kaaluda, mis programme kindlasti vaja läheks (nt allergikute jaoks on oluline kasutada lisaloputust, eelpesu eriti määrdunud riiete pesemiseks, kiirprogramm vähemäärdunud riiete jaoks, õrna pesu ja eritekstiilide pesemiseks mõeldud programmid jne).
Moodsatel masinatel võib olla ühtlasi ka mitmeid loputusvõimalusi.
Keskmiselt arvestatakse, et üheks tsükliks kasutab pesumasin 50 liitrit vett, milles 40 liitrit kulub loputamiseks. Üldiselt hõlmab loputamine 3-5 vee vahetust ning iga loputuse järel toimub tsentrifuugimine. Teatud masinatel annab aga loputuse kordi suurendada kuni 7 korrani (sellisel juhul on ka kulutatud vee hulk suurem). Täiendav loputus võib olla vajalik õrnade pesuesemete või allergikute pesu pesemisel ning pehme vee korral.
Kus ja kuidas kuivatada?
Sõltuvalt sellest, kas on olemas eraldi koht, kus pesu saab kuivatada või mitte, on võimalik masinale lisaks hankida eraldi kuivati. Kui see on aga liiga ruumi- ja energiakulukaks lahenduseks, siis alternatiivina on võimalik valida masin, mis lisaks pesemisele funktsioneerib ka kuivatina.
Kuivatusfunktsiooni puhul on oluline, et masin tsentrifuugiks pesu kiirusel vähemalt alates 800 pööret/minutis. Tänapäeval on enamus pesumasinate tsentrifuugimisvõimsuseks 1000-1600 pööret/minutis. Mida suuremal kiirusel tsentrifuugida, seda kuivem on tulemus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru